Valmentaja Anu Suotula-Teppo

Anu Suotula-Teppo, Personal Trainer

Anun tarina

Nimeni on Anu Suotula-Teppo ja olen 44-vuotias iiläinen liikunta-alan monitaituri ja äiti. Peruskoulun jälkeen menin lukioon, kirjoitin sieltä ihan hyvät paperit, vaan en yhtään tiennyt mitä elämältäni haluaisin. Liikkuminen oli alkanut kiinnostaa ja kävin paljon jumpissa sekä lenkkeilin. Kouluttauduin lukion jälkeen liiketalouden merkonomiksi, tein myyjän töitä elintarvikekioskilla ja mietin edelleen mitä haluaisin tehdä. Jatkoin välivuoden jälkeeni opiskelua Oulussa ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomiksi.

Opiskeluaikana jo huomasin, ettei toimistossa istuskelu ja koneella istuminen sekä paperinpyörittely ole ollenkaan minun juttuni, vaan halusin konkreettisempaa tekemistä. Tästä kertoo paljon myös, se että ylimääräisenä opiskeluaikoina otetut palloilukurssit ja kieltenopiskelu maistuivat, muttei talousmatikka tai markkinoinnin säännöt.

Opiskelut sain kunnialla päätökseen ja paikkakunnan vaihdos sekä perheenlisäys antoivat minulle lisäaikaa miettiä mitä alan ”isona” tekemään. Päädyin TE-toimiston kautta maaseudun kehittämisyhdistykseen harjoittelijaksi ja siitä sitten Oulunkaaren seutukuntaan EU-hankesihteeriksi (välillä tein hallintosihteerin sijaisuutta). Tein aika pitkään töitä sihteerinä (kolme vuotta) ja koko ajan odotin ”jotain muuta tekemistä”. Halusin aina olla mukana järjestämässä liikuntajuttuja sekä vapaa-ajan tapahtumia työporukalle.

Innostuin kosmetiikkaurasta vuonna 2005, tein hienoa työtä Oriflame-edustajana ja sain monia palkintoja (ulkomaanmatkoja, tavaroita, kunniamainintoja). Pidin paljon kauneusiltoja sekä johdin omaa tiimiä. Sain olla paljon ihmisten parissa, ja sopivasti oli sitä toimistotyötäkin mukana.

Toista lasta odottaessani vuonna 2008 ajattelin, että palaisin toimistöihin vielä takaisin. Kuitenkin tunsin alakuloa ajatellessani paluuta toimistotyön pariin ja koin että ihan varmasti joku muu ala ja työ houkuttelisi minua enemmän ja saisin miettiä mitä elämältäni haluaisin. Irtisanouduin määräaikaisesta työstä ja mietin itku kurkussa, onko tämä kaikki vaivan arvoista.

Näin ilmoituksen Virpiniemen liikuntaopiston alkavista koulutuksista ja innostuin todella paljon. Opiskelin aikuisliikunnan ammattitutkintoa ja samalla kouluttauduin Trainer4Youlla kahvakuulaohjaajaksi sekä toisaalla Zumba- ohjaajaksi. Se tie vei mennessään, ryhmiä olisi ollut ohjattavaksi enemmän kuin ehdin tehdä ja opiskelut uhkasivat jäädä. Vähensin reilusti ryhmäohjauksia, jotta saisin keskittyä opiskeluihin.

Aloitin personal trainer – opinnot heti kun ammattitutkinnon lähipäivät loppuivat. Ensin kävin Trainer4Youn hyvinvointivalmentajaksi sekä kuntosalivalmentajaksi, jotta pohjakoulutus olisi riittävä. Valmistuin personal traineriksi toukokuussa 2012. Siihen mennessä minulla oli ollut jo muutama harjoitusasiakas ja nyt sain ottaa ihan virallisesti asiakkaita! Se oli mahtava tunne. Toiminimen olin perustanut jo vuonna 2008 Oriflame-tiiminvetäjyyden alkumetreillä ja siitä olikin helppo laajentaa toimintaa sekä perustaa Kunnostamo.

En ole aina tykännyt liikunnasta tai kokenut olevani kuitenkaan erityisen lahjakas tai hyvä missään lajissa. Kilpailukokemukset rajoittuivat peruskoulussa pallonheittoon ja hiihtokilpailuihin. Kaikesta huolimatta uskalsin astua valmentajan saappaisiin. Taustalla minulla oli 15 vuotta omaa kuntosalitreenikokemusta säännöllisen epäsäännöllisesti ja viime vuodet aktiivisemmin 1–3 kertaa viikossa.

Harrastuksesta on tullut työ, ihana sellainen. Saan ohjata asiakkaita salilla ja luonnossa, tutustua erilaisiin ihmisiin ja kuulla elämäntarinoita. Joistakin asiakkaista tulee ystäviä ja ollaan yhteydessä valmennuksen päättymisen jälkeenkin. Nautin yrittäjäelämän tuomasta vapaudesta ja kannatan yrittäjyyden rohkeaa aloittamista. Nyt saan itse päättää kalenterini sisällön. Oma vapaus tehdä asioita omalla tavallaan ja ajallaan on minun juttuni.

Minulla on yli kymmenen vuoden kokemus monenlaisista valmennettavista ja olen erikoistunut aloitteleviin, erityisen paljon tukea tarvitseviin asiakkaisiin. Suuri haaveeni toteutui kesällä 2021, kun rakensimme kotimme pihalle Kunnostamon treenistudion. Viihtyisä treenistudio sijaitsee Iin Alarannalla luonnon keskellä – kuitenkin lähellä keskustaa ja nelostietä, joten valmennukseeni on helppo poiketa.

Valmennukseni on kannustavaa, motivoivaa ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioivaa. Olen työparisi kohti energisempää oloa. Jos etsit tehokasta ja turvallista valmennusta, jonka voit toteuttaa elämän keskellä, olet löytänyt oikean valmentajan.

Erikoisosaaminen

 • Vaativat elämäntapamuutokset
 • Kokonaisvaltainen hyvinvointi
 • Ylirasitustilojen purku, palautuminen, psyykkinen valmennus Ravintovalmennus ja voimaharjoittelu

Kokonaisvaltainen osaaminen:

 • Psyykkinen valmentaja 2021
 • Stressinhallintavalmentaja MindCoach 2021
 • Palautumisen asiantuntija /Trainer4You 2021
 • Tietoisen läsnäolon hyvinvointivaikutukset / XAMK
 • Avaimet elämäntapamuutokseen/XAMK
 • Liikuntalääketieteen perusopinnot/ Itä-Suomen Yliopisto /Avoin yliopisto 2019
 • Urheiluravitsemuksen perusopinnot/ Itä-Suomen Yliopisto /Avoin yliopisto 2017
 • Certified True Coach NLPersonal trainer /True Hearts  NLP Finland 2017
 • NLP Master Practitioner/True Hearts NLP Finland 2015
 • NLP Practitioner /True Hearts NLP Finland 2014
 • Ravintovalmentaja /Trainer4You 2014
 • Personal trainer/Trainer4You 2012
 • Kuntosalivalmentaja /Trainer4You 2011
 • Hyvinvointivalmentaja/ Trainer4You 2011
 • Spartan Fighter Instructor/ Spartan Gear2011
 • Kahvakuulaohjaaja /Trainer4You 2010
 • Liikunnan ammattitutkintoon johtavat opinnot (LAT)/ Virpiniemen liikuntaopisto 2010–2011

”Voin lämpimästi suositella kaikille, jotka haluavat kokonaisvaltaista elämän valmennusta, ei vain hampaat irvessä treenaamista! Valmentaja huomioi elämäntilanteen, lähtötason ja toiveet hienosti. Tarvittaessa suunnitelmia muutettiin tilanteen mukaan, eikä edetty tietyllä kaavalla. Mahtavaa tietotaidon soveltamista ja esimerkillistä valmennusta. Elämänkokemus näkyi positiivisella tavalla ja aito välittäminen oli läsnä.”
- Nainen 73 -

Varaa 30 min alku­kartoitus

Ajanvarauksesta näet myös muut Kunnostamon palveluiden vapaat ajat.