Kesävinkit

Ravintovalmennus, ruokakori

Kauan odotettu kesäloma kolkuttaa ovella. Juhannuksena se alkaa ja kestää koko heinäkuun. Kuinka moni lomailija oikeasti malttaa rentoutua lomallaan, kun koko talvi on mietitty mitä kaikkea kesäloman aikana ehtii tehdä? On maalattava terassin kaiteet ja talo sekä puuhasteltava puutarhassa, vähintäänkin kaikkien sukulaisten luona on käytävä vierailulla, ja ja ja.. Sata ja tuhat puuhaa odottaa tekijäänsä ja kesäloman loppuessa lomailija kaipaa välittömästi uudelle lomalle tai ainakin töihin lepäämään. Vaikuttaako tämä Sinusta tutulta kuviolta?

Kesäpuuhat voivat olla rentouttaviakin, kunhan muistat suhtautua tekemiseen rennon letkeästi. Koko päivän kestävät työleirikomennukset uuvuttavat innokkaimmankin puuhastelijan ja sen sanon, etteivät kotityöt tai pihahommat tekemällä lopu. Aina tulee joku uusi oivallus, jonka pariin on kiva kiiruhtaa. Missä välissä istut laiturilla lueskelemassa tai uudessa riippumatossa, jonka hankit tälle kesälle?

Riippukeinun lisäksi tuli hankittua uusi grilli, senkin käyttö ahdistaa. Muistelet kuulleesi, että grillaaminen on epäterveellistä ja hieraiset vatsanseutuasi. Istahdat tietokoneelle tai kännykän pariin etsimään kevyitä grillausvinkkejä, kun muuten koko kevään kestänyt tiukan ruokavalion noudattaminen menee ihan harakoille. Miten tästä kesän vietosta tuli yhtäkkiä näin kamalan vaikeaa?!

RELAA HYVÄ IHMINEN!  Kesä on nauttimista varten. Olet tehnyt töitä, opiskellut tai ollut muuten kiireinen ja kärsinyt kaamosväsymyksestä. Nyt on auringon, linnunlaulun, vapauden ja rentoutumisen aika!

Pihapuuhat ovat hyvää arkiliikuntaa ja rennosti tehtynä ne nostavat aktiivisuustasoa leppoisammin kuin kesähattu kireällä tehdyt työt. Grillaaminen on kivaa ja maukas ruoka maistuu ulkona vietetyn päivän aikana sopivasti ja säännöllisesti. Vatsan kurinaa kannattaa nimittäin kuunnella, se on merkki siitä, että on tauon aika! Ruokailuhetki kolmen, neljän tunnin välein tekee pihahommista nautinnollista. Jokunen jäätelökin sopii kesälomalaisen evääksi, joten ei hätää!

Lomalla saa olla lomalla, tosin hyvät rutiinit ja elämäntavat kantavat myös kesäaikana. Kun perusasiat ovat kunnossa syömisen suhteen, mieliteot ja ruokamäärät pysyvät kohtuullisina. Kesälomaa ei (eikä muutakaan aikaa vuodesta) kannata käyttää nipottamiseen, laihduttamiseen eikä itsensä rääkkäämiseen.

Personal trainerin työ mielletään usein valtavaksi määräksi treenaamista ja treenauttamista sekä ihmisten ruokavalioiden tarkkaa mitoittamista.  Valmentaminen on minun lähtökohdastani pääasiassa läsnäoloa, kuuntelemista, keskustelemista ja luonnollisesti myös treeniohjelmointia, opastamista sekä turvallisen tekniikan ohjausta. Enemmän se on ihmisten kannustamista kuuntelemaan omaa kehoaan ja mieltään.

Meillä on yksi keho ja yksi elämä, joten niitä kannattaa huoltaa ja vaalia kuten hyvää ystävyyssuhdetta. Puhu itsellesi kauniisti, elä omien arvojesi mukaista elämää ja treenaa kehoa kunnioittaen niin kesällä kuin talvellakin –nautiskellen itsellesi sopivalla tavalla!

Kirjoittaja on iiläinen personal trainer Anu Suotula-Teppo/Kunnostamo

Jaa tarina:

Facebook